Kjer se zgodi medena pravljica

Nahajamo se na sončni strani Laškega, med sadovnjaki starih sort hrušk in jabolk, kjer čebele s svojim plesom ustvarjajo medeno pravljico naše družine Šolar.

Čebele nam predstavljajo poglavitno skrb že od leta 1982, zato z njimi ravnamo skrbno in preudarno, saj nam le tako lahko zagotavljajo kakovostne pridelke in inovativne storitve.

S čebelarjenjem je pričel moj tast Franc Šolar, ki je postavil prve panje na Strmci. Skozi leta dela z čebelami in z mnogimi izobraževanji si je pridobil najvišji naziv v čebelarstvu: Čebelarski mojster. Tašča Tatjana Šolar pa je ob prvih litrih pridelanega medu nemudoma začela ustvarjati medene dobrote. Čebele so jima ob redni službi predstavljale hobi in sprostitev, z bogato in pestro ponudbo čebeljih pridelkov in izdelkov iz medu pa sta kmalu postala zanimiva za širšo okolico ter za domače in tuje obiskovalce Laškega.

Leta 1996 sem spoznala njunega sina Gregorja, s katerim sva se poročila leta 2005. Po poroki sva se iz središča Laškega preselila na Strmco, v dvostanovanjsko hišo v neposredni bližini velikega čebelnjaka. V desetih letih skupnega življenja so se nama rodile štiri zdrave hčerke na katere sva izjemno ponosna. Ob najini odgovorni službi in skrbi za veliko družino sva ves svoj prosti čas zelo rada posvečala čebelarjenju. Z leti so me čebele s svojo mogočnostjo tako osvojile, da sem po dvanajstih letih dela v računovodstvu dala odpoved in se odločila, da se podam na novo življenjsko pot. 

Tako sem konec leta 2016 kot mlada prevzemnica uradno prevzela čebelarsko kmetijo, se iz diplomirane ekonomistke prekvalificirala v čebelarko ter se dodatno izobrazila za apiterapevtko in preizkuševalko medu. V čebelarstvo me je s svojimi dolgoletnimi izkušnjami vpeljal tast, v samo predelavo medu in peko medenih dobrot pa tašča. Po štirih letih se mi je na kmetiji pri delu s čebelami pridružil tudi mož Gregor in zdaj se skupaj profesionalno ukvarjava s čebelarstvom, pridelavo izdelkov iz medu in apiturizmom.

Od prevzema dalje sva močno povečala pridelavo čebeljih pridelkov, posodobila prostore in opremo, razširila asortima naših medenih izdelkov ter jih preoblekla v celostno podobo. Izdelke strankam ponujamo tudi v sodobno opremljeni domači trgovinici, na kmetiji pa imamo registrirano tudi lectarstvo in čebelarski turizem – apiturizem, z dodano vrednostjo apiterapije.

Kje smo?

Čebelarstvo, lectarstvo in apiturizem Šolar
Strmca 81a,
3270 Laško
Slovenija

T +386 (0)40 759 357
E info@cebelarstvo-solar.si